http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

vrijdag 27 maart 2015

Myrrhis uitlopen en bemesting


Myrrhispollen zijn geleidelijk aan het uitgelopen. Deze keer heb ik ze bekalkt in november en nu bemest met paardenmest. De tijd tussen kalk strooien en bemesten moet minstens 6 weken zijn.
We zijn benieuwd hoe de planten op deze paardenmest reageren.
Zaailingen zijn ook massaal opgekomen. Het wordt onderhand tijd om er eens wat van weg te geven. Herplanten kan als het kruid nog piep jong is.
Een andere eetbaar plantje, op de foto te zien, is de kleine veldkers (Cardamine hirsuta). Heel gezond en lekker, op de boterham en door salades. In de oude Myrrhispol komt ook nog een scheut van een Valeriaanplant ( Valeriana officinalis) omhoog. ( op de foto, het donkere takje) Dit is een medicinale rustgevende plant, die als zodanig ook erkenning heeft. En vlinders en bijen zijn er gek op.

vrijdag 20 maart 2015

Myrrhis odorata het eerste takje

is al weer boven de grond. Aan de voet van een beuk. De watertoevoer langs de gladde stam is daardoor optimaal voor de plant.  De dikke boom beschermt het kruid tegen de westenwind en de bebouwing aan de andere kant, breekt de koude noorden- en oostenwind. De boomtakken geven koelte en beschutting tegen de uitdrogende zonnestralen.

vrijdag 13 maart 2015

Bloemkool roosjes met avocadosaus

Heel gemakkelijk en gezond. Rauwe roosjes in een dipsausje van avocado.
Kan prima als hartige hap, maar het bevalt ons ook goed, als groente bij de warme maaltijd.
Voor de variatie koken we de helft van de bloemkool en maken er puree van. Een erg lekkere combinatie. We houden het een beetje simpel, zonder papjes, alleen met iets zout en kruiden. In ons geval; nootmuskaat en kardemom. Himalaya zout is wel iets duurder, maar veel gezonder. Het dipsausje is ook heel eenvoudig te maken. Avocado, iets zout, een kleine halve citroen uitknijpen en alles goed fijn mixen. Er kan ook (een) gekookt ei mee gemixt worden, maar - mocht er wat overblijven - dan is de saus minder lang houdbaar, in de koelkast. Avocado verkleurt snel, dus goed afsluiten, kan dat een beetje voorkomen. Als de zure smaak van de citroen toch wat gaat overheersen, meng ik er, tussen duim en wijsvinger, wat gedroogde Myrrhis odorata bij.